
Asukoht
Palmse mõis
Näitus annab ülevaate piirituse ja viina tootmise ajaloost Eestis 15. sajandist kuni 19. sajandi lõpuni.
Näitus koosneb kolmest osast:
- 15.–17. sajand – Aqua Vitae
Viinapõletamise algus - 18. sajand – hõbedasadu
Viinast saadud rikkus pani aluse uhkete mõisahäärberite tekkele. Näitusel saab teada, kuidas viinapõletamine muutus üheks olulisemaks mõisamajanduse osaks tänu Vene turu avanemisele 1766. aastal. - Üleminek industriaalsele piiritusetootmisele
Alkoholi aktsiisimaksu kehtestamine 1863. aastal tõi kaasa ülemineku käsitöönduslikult tööstuslikule viinapõletamisele. Aktsiisinormid soodustasid kartuli kasutamist ja sajandi lõpuks oli kartul piirituse toorainena välja tõrjunud rukki . 1938. aastal lasti Rakveres käiku uuendatud piiritusetehas.
Eesti piiritus Guinnessi rekordite raamatus
1938.aastal lasti Rakveres käiku uuendatud piiritusetehas. Tehases toodetud piiritus on kangeima - 98 % ja puhtaimana kantud Guinnessi rekordite raamatusse.
Viinade degusteerimine
Gruppidel on võimalus osaleda viinade degusteerimise võistluses. Iga degusteerija saab diplomi.
Palmse mõisa näitused